Отруйні гриби: як вберегтися від небезпеки
Середа, 01 серпня 2018, 11:20

Їстівні гриби завжди приваблювали людей. Але цей дарунок лісу водночас є небезпечним продуктом харчування. Вірогідність смерті після отруєння грибами дуже велика і, якщо людині і вдасться викарабкатися, вона може на все життя  залишитися інвалідом, тому що після отруєння може розвинутися ниркова або печінкова недостатність, гепатит. У результаті все життя потрібно буде сидіти на дієтах і приймати спеціальні препарати.

Крім того гриби здатні накопичувати в собі з'єднання важких металів. А одним з найбільш активних їх розповсюджувачів є автотранспорт, його вихлопні гази. Тому не збирайте гриби, що ростуть вздовж автомагістралей. Від регулярного їх вживання може розвинутися анемія і зменшитись здатність організму чинити опір інфекційним захворюванням.

Часто отрутні гриби бувають схожі на широко розповсюджені їстівні гриби, і недосвідчений грибник може їх легко поплутати. В одних випадках ця подібність задоволена поверхово, а в інших настільки сильно, що при визначенні грибів помилитися може навіть збирач з великим стажем. Такі гриби називають грибами-двійниками. Відомо багато їхніх видів, причому особливо небезпечно, що двійники є в багатьох смертельно отруйних грибів. Це і приводить нерідко до фатальних помилок при зборі грибів, служить однією з найбільш частих причин грибних отруєнь.

І, як приклад, у Сновському районі був зафіксований летальний випадок отруєння грибами. Так, 29 липня в лікарні після вживання смажених сироїжок, серед яких ймовірніше всього була бліда поганка, померла 55 – річна жінка з с. Суничне.

Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Застереження для грибників:

  • купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків;
  • збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

Забороняється збирати гриби:

  • якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
  • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
  • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;
  • з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
  • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
  • "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору; 
  • не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності;
  • не куштуйте сирі гриби на смак; 
  • ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти; усі сумнівні –викидайте; нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте; гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку;
  • гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;
  • при обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте; лише тоді гриби можна варити або смажити;
  • обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;
  • не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;
  • гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються; у взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння;
  • значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин; якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння;
  • суворо дотримуйтеся правил консервування грибів; неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм; гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

Перша допомога при отруєнні грибами:

  • викличте "Швидку медичну допомогу";
  • одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими;
  • після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
  • з'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:

  • вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;
  • займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Увага! Ні в якому разі не довіряйте таким тлумаченням:

  • усі їстівні гриби мають приємний смак;
  • отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний;
  • усі гриби в молодому віці їстівні;
  • личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів;
  • опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби;
  • цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні;
  • отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин;
  • сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.

Збираючи гриби, будьте надзвичайно обережними, отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.


методист Михайленко С.В.